Totalul afișărilor de pagină

duminică, 13 februarie 2011

LEUCEMIA

         Leucemiile reprezinta un grup heterogen de neoplazii ale celulelor albe ale singelui. In functie de originea lor, mieloida sau limfoida acestea se impart in doua grupuri. Traditional leucemiile sunt impartite in acute sau cronice, in functie de evolutia lor fara tratament.      Leucemiile acute se prezinta de obicei cu hemoragie, anemie, infectii sau infitrarea organelor. Numerosi pacienti cu leucemii cronice sunt asimptomatici. Alte leucemii prezinta si plenomegalie, febra, scadere in greutate, stare de rau, infectii frecvente, hemoragii, tromboze sau limfadenopatie.Unele leucemii cronice intra in faza blatica cu manifestari clinice similare leucemiilor acute. 

         Cancerul este un proces de crestere si dezvoltare necontrolata. Leucemia este un cancer al celulelor formatoare de singe din maduva osoasa.
Aceste celule imature se acumulaeza in singe si organele corpului. Singele normal contine 3 grupuri majore de celule: albe, rosii si plachete. Toate cele 3 tipuri celulare se dezvolta dintrun singur tip imatur celular denumit celula stem medulara in procesul denumit hematopoieza. Aceste celule stem se divid si dezvolta precursori, inca imaturi denumiti blasti. Procesul de maturare a blastilor are loc in maduva osoasa-material spongios gasit in mijlocul oaselor. 

Fiecare tip de celula sanguina este diferita si are functii esentiale in corp: 
-leucocitele sunt parte a sistemului imun si ajuta la lupta impotriva infectiilor, vindecarea ranilor 
-eritrocitele contin hemoglobina si aduc oxigen la tesuturi, transportind dioxidul de carbon la plamini 
-plachetele alaturi de alte proteine plasmatice ajuta la formarea cheagului de singe. 
Celulele mieloide stem se vor dezvolta in eritrocite, plachete si granulocite, monocite. Celulele stem limfoide se dezvolta in limfocite B si T. Fiecare linie celulara poate fi afectata de leucemie. Leucemiile care afecteaza linia mieloida sunt denumite mielocitice (mielogene, mieloblastice sau nonlimfocitice) . Leucemiile care afecteaza linia limfoida sunt denumite limfocitice (limfoblastice, limfogene) . 
Formele acute se refera la o boala cu debut brusc, iar cele cronice cu debut lent. 

Patogenia in leucemie

In leucemii o clona celulara maligna se poate dezvolta din orice stadiu de maturatie: mieloid, limfoid sau pluripotential. Cauza expansiunii clonale este inca necunoscuta, dar pare a implica unele rearanjari ale ADN-ului. Factorii externi, cum sunt agentii alkilanti, radiatia ionizanta si chimicalele, sau factorii interni cum sunt anomaliile cromozomiale conduc la modificari ale ADN-ului. 
Rearanjarile cromozomiale pot altera structura sau reglarea oncogenelor celulare. In leucemiile Blimfocitice, translocatiile cromozomiale determina proliferare anormala a limfoblastelor. Pe masura ce populatia de celule creste maduva osoasa devine insuficienta. Pancitopenia este tipica si rezulta prin reinlocuirea fizica a elementelor normale ale maduvei de catre celulele imature. In plus aceste celule secreta factori care inhiba hematopoieza. 
Pe masura ce maduva osoasa devina inlocuita, celulele anormale se extind in circulatie si infiltreaza alte organe cum este ficatul, splina, ochiul. 

Etiologia leucemiilor este multifactoriala. Factori genetici, virali si ai mediului inconjurator, cum sunt radiatiile, chimicalele si medicamentele sunt implicate in patogeneza leucemiilor. Se considera drept model final patologic alterarea ADN-ului, cu aranjarea materialului genetic si permiterea oncogenelor anterior silentioase sa fie exprimate. 

Factorii de risc implicati in dezvoltarea leucemiilor includ: 
-agentii mielotoxici: radiatiile, benzenul, alkilantii 
-anomaliile cromozomiale: sindrom Down, instabilitatea cromozomiala 
-afectiunile hematologice predispozante: anemia aplastica, afectiunile mieloproliferative cronice, hemoglobinuria paroxistica norcturna. 

Clasificarea leucemiilor

Cele patru tipuri principale de leucemii cuprind: 
- leucemia acuta limfocitica 
- leucemia cronica limfocitica 
- leucemia acuta mielocitica 
- leucemia cronica mielocitica
Tipurile mai neobisnuite cuprind
 leucemia cu celule paroase si leucemia cu celule T umane. Leucemiile sunt mai comune la indivizii cu descendenta europeana decit africana, americana, hispanica. 

Leucemia acuta limfocitica

Este o boala maligna clonala a precursorilor limfopoietici ai maduvei osoase. Afecteaza copii si adultii, dar este mai comuna la copii. Numara 65% din leucemiile acute la copii. Acumularea progresiva medulara si extramedulara de limfoblaste este prezenta dar fara potential de maturare si diferentiere. Astfel apare inhibarea dezvoltarii hematopoietice normale a restului de celule sanguine. Prezentarea clinica este dominata de slabiciunea progresiva si oboseala secundara anemiei, infectiilor secundare leucopeniei si singerari secundare trombocitopeniei. Cind peste 50% din maduva este inlocuita se observa citopenia in singele periferic. 

Leucemia acuta mielogena

Reprezinta un grup de afectiuni neoplazice ale celulelor hematopoietice. Este subimpartita in 6 categorii in functie de morfologie. Leucemia mielogena acuta nu este o boala cu celule neoplazice rapid proliferative. Celulele neoplazice nu se matureaza normal. Maduva osoasa este gradat inlocuita de blasti, de aceea cele mai frecvente complicatii sunt anemia, leucopenia si trombocitopenia. 

Leucemia acuta promielocitica

Este un subtip al leucemiilor acute distinct. Este determinata de oprirea diuferentierii leucocitelor in stadiul promielocitic. Tabloul clinic include oboseala, slabiciunea si dispneea asociata anemiei, echimozele si hemoragiile cauzate de trombocitemie sau coagulopatie, febra si infectii asociate cu leucopenia. Cele mai multe cazuri se prezinta drept pancitopenii, 30% dintre cazuri se prezinta cu leucocitoza. Coagulopatia este tratata ca o urgenta. In 40% din cazuri pacientii dezvolta hemoragii pulmonare si cerebrale. 

Leucemia cronica mielogena

Este caracterizata prin proliferare necontrolata a granulocitelor, alaturi de cea a eritrocitelor si megacariocitelor. Multi pacienti sunt asimptomatici dar cu splenomegalie, scadere in greutate, stare de rau, hemoragii sau tromboze. 

Leucemia cronica limfocitica

Reprezinta o expansiune monoclonala a limfocitelor. Este o boala a adultilor. In 95% din cazuri boala reprezinta expansiunea maligna clonala a limfocitelor B. Restul este secundara unei clone limfocitice T. Celula neoplazica este un limfocit hiperproliferativ, imunologic incompetent, mic. Mai intii este afectata maduva apoi limfocitele sunt eliberate in singe. Limfocitele infiltreaza selectiv galglionii limfatici, splina si ficatul. Cei mai multi pacienti sunt asimptomatici la diagnostic. Pe masura ce boala progreseaza se dezvolta limfadenopatia, splenomegalia si hepatomegalia. Se descrie si imunodeficienta secundara cu hipogammaglobulinemie. 

Leucemia cu celule paroase

Este o leucemie limfoida cronica a celulelor B in care celulele anormale au proiectii citoplasmatice similare firelor de par pe suprafata lor. Este determinata de rearanjarea genei secretiei imunoglobulinei cu expresia fenotipului limfocitic B. Simptomele de pancitopenie sunt asociate cu anemia, trombocitopenia si neutropenia. Discomfortul abdominal este frecvent determinat de hepatomegalie. Leucemia cu celule paroase evolueaza ca o leucemie cronica. Cu terapiile noi pacientii ating remisiunea clinica. Reacaderile apar dupa 5-10 ani si raspund la tratament. 

Leucemia cu celule T umane

Exista citeva cirusuri care infecteaza limfocitele umane, cum sunt Epstein-Barr, human herpes virus 8, citomegalovirus si retrovirusurile. Leucocitele infectate prolifereaza in singe sau sistemul nervos central la 5% din persoanele infectate. Un grup separat va experimenta mielopatie debilitanta. Alte persoane infectate vor prezenta uveita, dermatita infectioasa. Infectiile sunt permanente iar pacientii asimptomatici.

Diagnosticul leucemiei

In cazul leucemiilor numarul celulelor albe este crescut anormal iar eritrocitele si trombocitele sunt scazute. Se verifica functiile hepatice si renale. Se practica radiografia toracica, ultrasonografia testiculara, renala, cardiaca pentru a determina infiltrarile leucemice. Aspiratul medular si biopsia confirma leucemia si diferentiaza tipul. Imunohistochimia, imunofenotiparea, analiza citogenetica si analiza moleculara ajuta la clasificarea fiecarui caz leucemic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu