Totalul afișărilor de pagină

duminică, 20 februarie 2011

ALERGIA


     Alergia constituie o reactie a organismului unei persoane la contactul cu anumite substante alergene ce se gasesc in alimente, medicamente, praf, aer etc. 
Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor si al cailor respiratorii. 
    Cauzele care provoaca alergiile sunt multiple: poluarea atmosferica, detergentii, sporii de mucegai, parul de pisica, gandacii de bucatarie, acarienii (care se adapostesc in mochete, saltele, covoare sau chiar peruci), alimente, polen, veninul provenit din muscaturi de animale (caini, serpi etc ), intepaturi de albine sau paianjeni, medicamente sau vaccinuri, produse cosmetice, diverse substante iritante etc. 
     Astfel proteinele continute in dejectiile acarienilor sunt responsabile de declansarea astmului, a rinitelor sau a eczemelor. Persoanele care inhaleaza aceste dejectii au accese de stranut, tuse sau mancarimi. Acarienii se dezvolta foarte bine la caldura si umiditate, in locuri fara curenti de aer. 
In concluzie o camera neaerisita se poate transforma intr-o adevarata sursa de alergeni.Polenul care se gaseste in aer din iunie pana in august determina aparitia rinitei alergice care se caracterizeaza prin secretie nazala abundenta, stranut si lacrimare.Printre medicamentele care determina reactii alergice se evidentiaza penicilina, sau uneori chiar si aspirina iar dintre vaccinuri se evidentiaza vacinul antitetanic, vaccinunul impotriva tusei convulsive, vaccinul impotriva pneumoniei pneumococice.Printre alimentele care provoaca alergii se remarca: oua, peste, capsuni, fragi, ciocolata, mezeluri, conserve. 
     Simtome 
Cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor si al cailor respiratorii. 
Reactia organismului poate fi sub forma de urticarie, eczeme, edeme, rinite, astm bronsic.Daca apare o reactie alergica acuta, ea se declansaza de obicei rapid, uneori la cateva minute dupa contactul cu alergenul respectiv si poate dura mai multe ore.Principalul simtom care trebuie urmarit este dificultatea de respiratie ce poate apare ca rezultat al inflamatiei bruste a limbii si a tesuturilor din gat. 
Dificultatea de respiratie poate fi asociata si cu alte simptome ca: spasme bronsice, tuse, tumefiere locala (la locul muscaturii sau intepaturii) sau in alta regiune a corpului (ochi, buze, limba, urechi ), urticare cu mancarimi puternice, invinetire a pielii, crampe stomacale, greata, voma, dureri de cap, modificari ale pulsului etc.Daca apar astfel de simptome ale unei reactii alergice acute trebuie chemat de urgenta medicul caci viata persoanei este pusa in pericol.In asteptarea medicului persoana trebuie sa stea comod, intinsa pe o canapea, urmarindui-se cu atentie respiratia si pulsul. 
In caz de dificultate de respiratie se poate administra tinctura de Carcel (Ephedra vulgaris) cu putina apa sau se face infizie cu 2-3 g planta la o cana cu apa. Se bea o ceasca. Este spasmolitic dar usor hipertensiv.Planta este contraindicata in glaucom, hipertensiune, hipertiroidie si adenom de prostata cu retentie urinara.Tratamentul alergiei acute se face la spital unde dupa incetarea crizei sunt prescrise medicamente antihistaminice pentru a reduce mancarimile si de tip cortizonic pentru reducerea inflamatiei. 
      In reactiile alergice usoare nu apar dificultati de respiratie si nici edeme ale cailor respiratorii. Principalele simptome sunt urticarie, mancarime, deranjamente stomacale eventual inflamatii locale (in